Beplantingsplan

Beplantingsplan Helmersbuurt Amsterdam

Beplantingsplan Helmersbuurt Amsterdam

Deze stadstuin in Amsterdam ligt op het zuiden maar is door de hoge bebouwing toch zeer schaduwrijk. De tuin wordt gedomineert door twee hoge klimop-hagen naar de buren toe en een mooie Catalpa boom in het midden naast de haag aan de rechterkant.

Er zijn vrij kleine borders met een aantal struiken en vaste lage planten en siergrassen. Ook staan er veel planten in potten op de bestaande bestrating van beton-elementen.

De bewoners wilden veel meer bloeiende planten, veel grotere plantenborders en minder bestrating. Er moest en goede toegang komen tot het nieuwe tuinhuis achter in de tuin (ook door mij ontworpen zie ...), plek voor en tafel voor 4-6 personen en zonbescherming in vorm van een verrijdbare parasol. De nieuwe beplanting moest veel weelderiger en het liefst zeer kleurrijk worden.

Voor het tuinontwerp heb ik de beton-elementen hergebruikt en een nieuw bestratingsplan gemaakt. Waar mogelijk wordt de bestrating onderbroken door lage beloopbare beplanting van vetmuur en kruiptijm. De borders worden maximaal vergroot, de bestaande planten hergebruikt en gedeeltelijk verplaatst. In het midden van de tuin ontstaat een kleine patio waar de tafel kan staan. Transparant ogende bankjes van betonelementen en houten zittingen geven structuur aan in de tuin.

Langs de klimop-hagen worden meerdere soorten Clematis in verschillende kleuren en Toscaanse jasmijn geplant, die door houten klimhulpen gesteund, de groene "klimop-dominantie" moeten doorbreken.

 Ontwerp: Traza- Petra Lange

Volg deze link om naar het bijbehorende tuinontwerp te komen:

Project Tuinontwerp Bos en Lommer Amsterdam